Peču zdravěji

27. února 2015 v 17:25 | Moje foto s komentářem |  Jídlo
Loni jsem se dostala do kolektivu žen, které vařit a péct opravdu umí.
Od té doby, co jedna z nich kvůli obezitě a zdravotním komplikacím s obrovskou trpělivostí z gruntu změnila svůj jídelníček a životní styl, ovlivňuje tím i ostatní.

"Dáš si čaj s jedem nebo bez jedu?" Ptá se každý den, když se s pravidelností stará nejen pro sebe o pitný režim a tím 'jedem' má na mysli bílý cukr.
"Když tě honí mlsná, dej si mrkev ...." Pokračuje tato neprofesionální odbornice na výživu.
Jakmile takové řeči člověk slyší každý den, už má brouka v hlavě a chtě nechtě ho to ovlivní. Aspoň trochu.

Černou listinu jsem si nezavedla, abych své hříchy odčiňovala urputným běháním a dalekokilometrovými jízdami na kole. Nějaké ty "dobré návyky" - ubírat cukr v receptech, nepřeslazovat, nesladit šlehačku, bílou kávu atd., používat bylinky a zeleninu ze zahrádky mi funguje dávno.
Ale co se mi zalíbilo a čím jsem náše stravování vylepšila je zdravější mouka.

Mouka je zastoupená všude a ničím ji nenahradíme. Klasickou bílou mouku, která neobsahuje žádné vlákniny a vitamíny a je považovaná za tichého zabijáka, jsem omezila a začala využívat mouku zdravější.

Především mouku žitnou celozrnnou, která se vyznačuje vyšším obsahem vlákniny a minerálních látek např. vápníku, fosforu, selenu, zinku, železa a hrubší konzistencí.




Pomaloučku zkouším i jiné druhy, ale opatrně. Každá se na všechno nehodí, děti změnu s nedůvěrou poznají a taky na venkově nejsou samoobsluhy nabité výběrem jako supermarkety ve městech.

Pochlubit se letos můžu celoroční bylinkou - petrželkou. Do polévky, na chlebíčky, do pomazánek používám celý rok čerstvou petrželku. Venku v truhlíku za oknem mi vydržela k dispozici celou zimu.


Doma mi dělají radost kvetoucí kytičky.
Ibišku rozkvétá druhé poupě, z vázy září amarylis s pěti květy a sněženky ze zahrádky jsou prvním typickým poselstvím jara.


Pozdravuji všechny a přeji všem pěkný, klidný víkend.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 27. února 2015 v 21:44 | Reagovat

Dobře děláš, Oli.
Taky občas experimentuji a peču třeba ze špaldové nebo žitné mouky, a to i cukroví.
Roládu jsem zatím nezkoušela, ale bábovku a koláče ano.

Kytky na konci jsou milé pohlazení.
Mám ráda zimu, ale ta letošní mě vůbec nenadchla, tak se těším na jaro. :-)

Užij si příjemný víkend, Olinko! :-)

2 Ema Ema | E-mail | Web | 1. března 2015 v 11:06 | Reagovat

Jééé, já mám úplně stejnou vázičku. :-D
Díky zimě - nezimě máme petrželku pořád pěknou na zahrádce.:-)
Hezký den, Oli :-), za chvíli mažu do rachoty. :-(

3 Oli Oli | 2. března 2015 v 7:15 | Reagovat

[1]: Díky Hani za milý komentík. Tak já zas nezkoušela z lepší mouky to cukroví. Ale výborné jsou knedlíky. A ještě jsem do nich někdy přidám slunečnicová semínka.
My vyrážíme po kouskách za zimou na hory, abychom si jí užili, ale na jaro se taky těším. Na jaře zkrátka začíná doopravdický nový rok. :-)

[2]: Vázička je starodávná ještě z bydliště u rodičů. :-)
Na zahrádce petrželka taky mamce vydrží i pod sněhem. Ale v truhlíku na okně jsem ji nechala poprvé.

4 Jac-kie ❀ Jac-kie ❀ | Web | 2. března 2015 v 12:26 | Reagovat

mňam to vypadá dobře :-)

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 2. března 2015 v 22:30 | Reagovat

[3]: Možná ještě přijde zima i do nížin, Oli. ;-)

6 Oli Oli | 4. března 2015 v 16:40 | Reagovat

[4]: :-)

[5]: Slyšela jsem, že se jaro ještě odkládá. Však ať se to vyblázní teď a nezničí to přírodu v květnu v plném rozpuku. :-)

7 Jarka Jarka | Web | 5. března 2015 v 9:10 | Reagovat

Musím se přidat k Emě, taky mám tu malou skleněnou vázičku a ráda ji používám na malé květinky. ;-) Z celozrnné mouky jsem ještě péct nezkoušela, ale jak vidím tak to jde, takže hned jak půjdu nakoupit, omrknu nabídku v našem Tescu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama