Březen 2016

Velikonoční zdobení a kousek jara

17. března 2016 v 17:39 Velikonoce
Na začátku týdne jsem viděla ve zprávách přívaly sněhu a kalamity na silnicích.
U nás nespadla ani vločka. Naopak. Ranní mrazíky a šedivák sluníčko každý den rychle rozpustí a jaro visí ve vzduchu.

Uspokojila jsem jarní touhu po tvořivosti. Vyrobila jsem věnec na dveře a namalovala pár žlutooranžových kraslic.


Ostatní kraslice a ozdoby mám staré.

Jaro je velmi vítané. Pro mne znamená ten pravý začátek nového roku, kdy se na svět klube všechno nové - rostliny i zvířátka.


K tomu něco na zub, aby nám bříško hrálo pěkně zvesela. Dnes třeba štrůdl s oříšky.
Jablka jsou teď v obchodě poměrně drahá, s chutí využívám své podzimní zásoby ze sklenic.


Zima umí překvapit

11. března 2016 v 19:42 | Moje foto se zážitky |  Na horách
Odpůrce zimy svým dalším sněhovým článkem asi nepotěším.
Doma na vsi sníh nemáme, já se taky těším na jaro jako vy, ale náš minulý víkend patřil lyžovačce na horách.
Modrá obloha, rozlehlá sjezdovka s dostatkem sněhu a nikde ani noha, to jsou nejlepší podmínky pro naše oblíbené místo.
To je ono.

Zbožňujeme ježdění z kopce a pohodlné vyvážení vlekem nahoru.
Nutnost udržet rovnováhu, soustředit se, rychle reagovat .... a přitom se kochat pohledem na horská panoramata, zasněžené stromy a nasávat silný horský vzduch, to je pro nás ten pravý prožitek a relax.

Tento víkend jsme měli nejvíc sněhu, co jsme letos na horách zastihli. Kdepak slalom mezi trávou. Krajina zapadla do sněhu a kolem dokola atmosféra jako z pohádky.
Pro letošek už s lyžováním končíme. Utrácet budeme zase jinde.

Přeji všem krásný nadcházející víkend.

Nejlepší sport je kafe a dort...

9. března 2016 v 10:39 | Z mojí kuchyně |  Jídlo
... řekla by Halina Pawlowská.

Jééé, tleskám tomu úspěchu a usmívám se na všechny strany. Konečně jsem se po mnoha dnech dostala do počítače. Jaká je to úleva, když se ta zatracená technika vzpamatuje a zase chvilku funguje.

Ale zpátky k tématu:
Ani my bychom to bez sladkého nevydrželi. Kuchyně je moje celodenní pracovna.

Pochopitelně se sladkým neládujeme od rána do večera. Když mlsáme, snažím se k obědu dělat něco zdravějšího.
Ráda dělám kuřecí kousky se zeleninou. Pokaždé to podle fantazie trochu jinak okořením a hned to dostane jinou chuť.
K tomu preferuji rýži a bulgur.

Brokolice holkám zatím moc nejede. Přitom je skoro k nerozeznání od květáku.
Taky jsem se jí dlouho bála a nevěřila jsem. Ale ze všech stran na mne vykukovala tak dlouho, až jsem ji nakonec zkusila a musím uznat, že je docela fajn.

Kuskus nám doma nezdomácněl vůbec. S kuřecím masem a další zeleninou ho dělám jen ve dnech, kdy holky doma neobědvají. Celou zimu k tomu otvírám různé kompoty a nakládané okurky. Samotné nebo se zeleninou.

Ryby jsou pro mne pochoutka. Bez zbytečného koření, aby neztratily chuť. Jen tak na kmíně s chlebem ... mňam, to si vždycky pochutnám.

Když se zima vydaří

1. března 2016 v 17:53 | Moje zima na horách |  Zimní krajina
Venku se poslední dva dny čerti žení, psa by nevyhnal.
Přebírám fotky z letošní zimy na horách. Sněhu nic moc a tak mi to nedalo a zabrousila jsem se pokochat do minulých let, kdy vrstva sněhové peřiny neměla chybu.

Podívejte, jak pohádková byla zima pár let zpátky.






I u nás v nížině bylo sněhu dost.

Letos už se tolik sněhu nakupit nestihne, ale příští sezónu určitě jo.
Mrkající